Har du provat Pommac?

Att testa läsk är kul. Du kan prova det när du vill fira någonting. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

pommac

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Om det går att dricka så är det väl lugnt?

Pommac är som en smak av Sverige

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Smaken är enkel att känna igen. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Det går lika bra med läskkocentrat. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du väljer. Släpp lös fantasin när du blandar. Häll i mindre koncentrat för svagare smak och tvärtom. Mängden kolsyra är också fullt ställbar.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. Det är ett företag som varit aktivt sedan 80-talet. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De valde att konkurrera med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat har 80 % lägre sockerhalt i sina produkter. Du blandar 1 + 7 delar. Till det använder du bara några droppar koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Inte ens julmusten kommer i närheten.

Aromhusets koncentrat smakar ännu mer. Först är sockret reducerat med 80%. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

Du får många val med en läskmaskin. Med den kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. Historiskt har Sverige haft bryggerier med väldigt många smaker. Än idag är vi med i toppen. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka görs genom att man krockar päronarom med citronarom och får en unik god smak som inte smakar vare sig päron eller citron. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac konkurrerar. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Det betyder Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska vara smaksatt med lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Det finns många olika varianter av cola men Coca cola är nog den mest kända. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Servera sedan det som ska testas. Nämn namnet på dessa.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Låt alla smaka. När alla har smakat så får de leverera sin dom.

När testet är klart så visar du personen vad det var. De flesta kan nog sätta Pommac men de andra smakerna blir det värre med. Du kan göra det till en tävling. hemläsk Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!